Visum FAQs

Wat is een visum?
Een visum is een sticker of stempel dat wordt uitgegeven door de overheid een land waarmee u toestemming krijgt voor toegang tot dat land. Het is uw eigen verantwoordelijkheid als reiziger om uit te zoeken of u een visum nodig heeft voor uw reis. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor de bestemming van uw keuze te bekijken.

Wat hebt u nodig om een visum aan te vragen?
De specifieke vereisten variëren van land tot land, maar de meeste landen vereisen dat u recente pasfoto’s en uw paspoort inlevert. Daarnaast moet u een aanvraagformulier invullen. Uw paspoort is nodig omdat het visum, als het wordt uitgegeven, wordt aangebracht op een lege visumpagina in uw paspoort. In een aantal gevallen zijn er aanvullende documenten nodig, zoals een gedetailleerd reisplan, informatie over uw gezondheid of een uitnodigingsbrief. De vereisten voor een visum willen nog wel eens onaangekondigd veranderen, waardoor het voorbereiden van een internationaal reisplan verwarrend en omslachtig kan zijn.
 
Embassy Services maakt het aanvraagproces simpel voor klanten, met een geavanceerde database die de meest recente visumvereisten bevat van meer dan 200 landen. Wilt u weten of u een visum nodig heeft voor uw volgende bestemming, ga dan naar de visa-sectie op onze website.

Kan Embassy Services mij helpen aan pasfoto's?
Als u pasfoto's nodig heeft voor uw visumaanvraag, dan kunt u gebruik maken van het pasfotohokje op ons kantoor in Den Haag. De foto's voldoen aan de eisen die gesteld worden aan officiële pasfoto's (formaat 35 x 45 mm). De ambassade van India vereist een afwijkend formaat pasfoto (50 x 50 mm). Onze pasfotoautomaat kunt u ook instellen op dit formaat. De kosten voor vier pasfoto's in kleur zijn € 10. U kunt munten voor het apparaat gebruiken, of biljetten van vijf of tien euro. Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur kunt u voor pasfoto's terecht op ons kantoor op de Bezuidenhoutseweg 27-29, 2594 AC Den Haag. De volledige contactgegevens en de routebeschrijving vindt u hier.

Hoe kan Embassy Services een visum voor mij verkrijgen?
Embassy Services verkrijgt visa door namens u een volledig ingevulde visumaanvraag in te dienen bij het consulaat of ambassade, samen met uw paspoort en eventuele andere papieren. Zo hoeft u deze instanties zelf niet te bezoeken en geen correspondentie met ze te voeren. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor de bestemming van uw keuze te bekijken.

Heb ik mijn paspoort nodig om een visum te krijgen?
Voor de meeste landen wordt het visum gestempeld of bevestigd op een vrije pagina in het paspoort. Er zijn enkele uitzonderingen. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor uw specifieke bestemming te bekijken.

Hebben burgers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse een visum nodig?
Embassy Services kent de visumvereisten voor reizigers van vrijwel elke nationaliteit. Embassy Services kan u helpen met gedetailleerde informatie over uw visumaanvraag, ongeacht het land waarvan u paspoorthouder bent. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor uw bestemming te bekijken.

Ik woon in Nederland en ik wil reizen naar een buurland. Heb ik een visum nodig?
Een niet-Nederlander (die niet is vrijgesteld van visumplicht) in het bezit van een Schengen-visum of een Nederlandse verblijfsvergunning kan, binnen de geldigheidsbepalingen van zijn/haar visum, ongelimiteerd reizen binnen de Schengenlanden. De landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend, zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. OPMERKING: Groot-Brittannië en Ierland hebben het Schengenverdrag niet ondertekend, hoewel ze lid zijn van de EU. Voor deze landen hebt u dus een apart visum nodig.

Waarom vraagt Embassy Services twee data op het aanvraagformulier: de inreisdatum en de datum paspoort vereist?
Deze data zijn belangrijk omdat de reiziger hiermee kan aangeven dat hij het paspoort wil terugontvangen vóór de feitelijke datum van vertrek of inreis. Het paspoort kan bijvoorbeeld tussentijds nodig zijn voor een andere internationale reis. Houdt u er rekening mee dat de verwerking van de aanvraag en de tarieven zijn gebaseerd op de datum die u heeft ingevuld wanneer het paspoort weer bij u in bezit moet zijn.

Wat is het verschil tussen een visumgeldigheid en verblijfsduur?
Geldigheid verwijst naar de vervaldatum van het visum zelf. Duur verwijst naar de maximaal toegestane verblijfsduur, op basis van het visum. Een multiple entry visum voor China kan geldig zijn voor een jaar, maar de maximale verblijfsduur per inreis is 30 dagen.

Wat zijn de verschillen tussen multiple, double of single entry visum?
Een multiple entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid om het land te bezoeken voor onbeperkt aantal keren, zo lang als het visum geldig is en de duur van het verblijf in het land. Een double entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid het land twee keer te bezoeken. Een single entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid het land maar één keer te bezoeken, voor iedere volgende inreis heeft u een nieuw visum nodig.

Hoe moet de zakelijke begeleidende brief/garantiebrief eruit zien?
Een begeleidende brief moet geprint worden op briefpapier van uw bedrijf, moet worden ondertekend door iemand van een andere autoriteit dan de aanvrager, moet de aard van het bezoek weergeven en verklaren dat het bedrijf garant staat voor betaling van alle kosten.

Hoeveel tijd heeft Embassy Services nodig om mijn visumaanvraag te verwerken?
De verwerkingstijd van een visumaanvraag verschilt per land van bestemming. Voor een aantal landen kan Embassy Services de visumaanvraag binnen een dag verwerken.  Bezoek de visa-sectie en selecteer uw land van bestemming om de verwerkingstijd van uw visumaanvraag te bekijken.

Kan Embassy Services de aanvullende documenten verzorgen die ik nodig heb voor mijn visumaanvraag, zoals een uitnodiging of een bevestiging? 
Visumuitnodigingen en bevestigingen zijn documenten die zijn goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land van bestemming. Deze documenten geven u toestemming om naar hun land te reizen. Embassy Services kan visumuitnodigingen en bevestigingen namens u verkrijgen. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Kan ik een kopie van mijn paspoort en mijn ingevulde aanvraagformulieren naar Embassy Services faxen voor mijn visumaanvraag?
Voor verreweg de meeste landen moet u een origineel paspoort en een aanvraagformulier met uw handtekening indienen om uw visum te kunnen aanvragen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Telt de foto in mijn paspoort als één foto? Kan ik digitaal geproduceerde paspoortfoto’s aanleveren?
De foto’s die met een visumaanvraag moeten worden meegestuurd, dienen te voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot de grootte, de kleur van de achtergrond en de papiersoort waarop de foto wordt afgedrukt. Het standaardformaat is een 45mm x 35mm foto van uw hoofd met goede gelijkenis. Let erop dat eventuele digitale foto’s aan de standaarden voor paspoortfoto’s voldoen (kleur, effen achtergrond) en zijn afgedrukt op fotopapier. Bezoek de visa-sectie op onze website om de eisen aan pasfoto’s voor uw land van bestemming te bekijken.

Heeft Embassy Services mijn documenten al ontvangen?
Bezoek onze Status Check voor de actuele status van uw aanvraag. U kunt uw aanvraagstatus inzien door het Embassy Services ordernummer en de achternaam van de reiziger in te vullen, of de geboortedatum en de achternaam van de reiziger. Bent u de accountmanager voor Embassy Services, dan kunt u via uw account alle aanvragen bekijken waarvoor u verantwoordelijk bent.

Uit welke componenten bestaat het bedrag dat ik aan Embassy Services betaal voor mijn visum?
Het totaalbedrag voor het verwerken van een visum bestaat uit een consulair tarief en een servicetarief van Embassy Services.  Het consulaire tarief wordt in rekening gebracht door het land dat het visum uitgeeft. Dit bedrag betaalt u altijd aan het consulaat, ongeacht of u het visum aanvraagt via Embassy Services.  Merk op dat consulaire tarieven kunnen veranderen zonder waarschuwing vooraf. De hoogte van het servicetarief van Embassy Services is afhankelijk van de diensten die u hebt aangevraagd en de door u gewenste doorlooptijd van uw aanvraag. De tarieven die Embassy Services hanteert, maken het mogelijk om u de best mogelijke service te bieden bij het aanvragen van visa, paspoorten en legalisaties. De tarieven van Embassy Services en de consulaattarieven staan duidelijk aangegeven in de Embassy Services aanvraagpakketten. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Welke wijze van betaling wordt door Embassy Services geaccepteerd?
Embassy Services accepteert betaling via creditcards van Visa, American Express en MasterCard. Betaling via iDeal is ook mogelijk, het betaalverzoek zal echter pas aan u verzonden worden ná afhandeling van de aanvraag en dus niet vooraf.

Waarom kan ik niet vooraf betalen, bij het indienen van mijn aanvraag?
Embassy Services kan pas de werkelijke kosten in rekening brengen nadat de aanvraag helemaal afgehandeld is. Niet alle kosten zijn vooraf bekend en prijzen zijn variabel. De consulaire kosten bijvoorbeeld kunnen zonder aankondiging door de ambassade gewijzigd worden. Spoedaanvragen zijn vrijwel altijd duurder. De verzendkosten zijn afhankelijk van de aflevermethode, die soms pas op het laatste moment definitief afgesproken wordt met de aanvrager.

Kan ik een visum bij aankomst krijgen?
In veel landen is dat niet mogelijk. Zelfs als uitgifte van een inreisvisum bij binnenkomst in het land van bestemming is toegestaan, adviseert Embassy Services een visum vóór vertrek aan te schaffen om eventuele vertragingen of weigering van toelating te voorkomen aan de grens.

Ben ik verplicht me te laten vaccineren voor mijn internationale reis?
Een aantal landen vereist bij een visumaanvraag dat u een bewijs van vaccinatie kunt overleggen tegen bepaalde ziekten. Zijn er vaccinaties nodig voor de afgifte van een visum, dan staat dit duidelijk aangegeven in het Embassy Services aanvraagpakket. Het kan verstandig zijn om u aanvullend te laten inenten. Neem contact op met uw huisarts voor een vaccinatieadvies of bezoek deKLM Health Services.

Waar vind ik de meest recente reiswaarschuwingen?
Bezoek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie over reiswaarschuwingen, publieke mededelingen en consulaire informatie voor alle landen ter wereld: https://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/

Visum quick check

Bent u houder van een Nederlands paspoort? Kijk hier of u een visum nodig hebt voor uw bestemming.

Alle landen bekijken

Graag van dienst

Het wereldwijde Embassy Services team van experts in visa en legalisaties geeft onze klanten en opdrachtgevers alle persoonlijke aandacht en een professionele dienstverlening. Ons doel is om de snelste, makkelijkste en meest veilige manier te bieden om visa te verkrijgen voor reizen naar het buitenland. Onze klanten kunnen rekenen op een uitstekende service, iedere keer dat ze gebruik maken van Embassy Services.